Euritmie terapeutică

EURITMIE TERAPEUTICĂ

logo euritmie terapeutica

Euritmia terapeutică este o altă ramură a euritmiei care apelează la cunoştinte medicale şi foloseşte ca terapie mişcări speciale, specifice consoanelor şi vocalelor.

Se lucrează individual cu pacientul după ce acesta are un diagnostic de la medic, de dorit de la un medic antroposof.

Puterea vindecătoare a sunetelor acţionează asupra organelor interne şi asupra proceselor de viaţă, readucând echilibrul acolo unde există un dezechilibru.

În organismul uman, totul se bazează pe faptul că ceea ce este conştient provine din inconştient. Euritmia se bazează pe faptul că omul, când vine pe lume şi vrea să se exteriorizeze, nu limbajul ca atare îi lipseşte, ci ceea ce se exteriorizează prin mişcare. Acest lucru este refulat, nu se poate şi nici nu trebuie să se realizeze. Acum, această refulare trece neobservată, căci este ereditară. Totul se organizează, se metamorfozează, reapare legat de aer şi se manifestă în vorbire.

Dacă noi cunoaştem modul în care mişcarea s-a asimilat vorbirii, dacă ştim că acest lucru se află la originea vorbirii, putem merge de la vorbire la mişcare, invers, în mod conştient.

Şi aici, diagnosticul spiritual luminează sindromul. Determinându-l pe acesta, meditînd asupra lui, ajungem la diagnosticul spiritual.”
(Rudolf Steiner, Fiziologie şi terapie în concepţia ştiinţei spirituale, ed. Triade 2005, p. 229)