Euritmia în România

 

1974, 1979, 1981 – Festivalul ENESCU – 3 Turnee ale Ansamblului EURYTHMEUM STUTTGART – Germania sub conducerea D-nei ELSE KLINK, în orasele Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Oradea, Tg.Mures, Timisoara, Suceava însotit de Filarmonica din Iasi, dirijata de ION BACIU. În spectacolele de euritmie din acei ani au fost prezentate urmatoarele piese:

– Fr. Schubert – Simfonia a VIII-a;

– G. Fr. Händel – Concert pentru harpa si orchestra;

– Ch. W. Gluck – Dansul furiilor din opera “Orfeu si Euridice”;

– F. Mendelsohn Bartholdy – Uvertura Hebridelor;

– Balada populara „Mesterul Manole”;

– Dante Aligheri – Infernul din “Divina Comedie”.

Au urmat în anii 1993/95/98 alte trei turnee ale aceluiasi ansamblu.

 

1990 – 1998 diferite turnee susinute de diferite grupe de euritmie:
Eurythmee Chatou-Paris, Eurythmie Schule Den Haag, Ansamblul de Euritmie, Bucuresti, trupa “Aripi Frânte” condusa de Gail Langstroth.

 

2001 – Spectacolul cu fragmente din Furtuna si Macbeth de W. Shakespeare, prezentat de London Eurythmy Group, la Teatrul Odeon, Bucuresti;

 

2002 – Spectacolul “O zi din viata unei vulpi” prezentat de Jan Baker-Finch, Australia, la Teatru Odeon, Bucuresti;

 

1990/91 – A început predarea euritmiei în tara noastra în cadrul Seminarului Waldorf de pe lânga Universitatea din Bucuresti, cu profesori din Germania, Franta, Elvetia si S.U.A.

– primul curs intensiv de euritmie în cadrul Seminarului Waldorf din Bucuresti, 10 dintre participantii la acest curs intensiv au urmat studiul euritmiei la Eurythmeum-Stuttgart, Germania, sustinând examenul de diploma în 1995.

 

1993/97 – prima promotie de studenti urmeaza cursurile Scolii Superioare de Arta Euritmica din Bucuresti. Sustinerea diplomei de absolvire a avut loc la Eurythmeum-Stuttgart, Germania, mentor artistic al scolii din Bucuresti.

 

1995 – din acest an la Colegiul Waldorf si scolile Waldorf din Bucuresti, Iasi si Brasov euritmia a fost predata de absolventii români ai Eurythmeum-ului din Stuttgart.

 

1996 – Înfiintarea Asociatiei Euritmia, a carei activitate este recunoscuta de catre Ministerul Culturii si Ministerul Educatiei si Învatamântului.

– La Liceul Waldorf din Simeria se preda euritmie de catre doi euritmisti care au încheiat studiul în Anglia.

 

1998 – Înaltarea unei constructii cu doua sali de euritmie, scena si sala de spectatori, în str. Visinilor, nr. 17, Bucuresti, sector 2, lânga Hala Traian, Foisorul de Foc.

– Euritmistii români se întâlnesc pentru o activitate artistica care are ca rezultat, în aprilie, prezentarea unor spectalole în orasele Simeria, Brasov, Iasi, Bucuresti.

– Se extinde predarea euritmiei si la scolile Waldorf din orasele Simeria Veche, Cluj Napoca, Baia Mare, Timisoara, odata cu revenirea în tara a euritmistilor care au încheiat studiul (specializare în domeniul terapeutic sau artistic).

 

1999 – A doua promotie de studenti începe cursurile la Scoala Superioara de Arta Euritmica din Bucuresti;

Începând din 1999 au fost prezentate cu regularitate spectacole de euritmie pe scena Asociatiei EURITMIA, în Bucuresti.

 

2003 – Turneul ansamblului “Isis-Osiris” format din grupa de studenti ai anului IV la Scoala Superioara de Arta Euritmica, Bucuresti, cu scopul dobândirii unei experiente de scena, cu spectacolele: „Misterul spatiului ascuns”, drama despre misterul initierii în vechiul Egipt si basmul „Matusa Rumpentrumpen” (44 de spectacole în: Germania, Austria, Ungaria, România);

 

2004 – Pregatirea sustinerii spectacolului de diploma cu piese solistice muzicale si poetice si prezentarea dramei „Coborârea Inannei în Infern”– Moartea si învierea zeitei cerului, o drama sumeriana din vremurile lui Ghilgamesh si Enkidu. Dupa sustinerea diplomei în Stuttgart (Germania) si Dornach (Elvetia), au fost prezentate doua spectacole în România: la Simpozionului pentru Medici Antroposofi, în loc. Masloc (jud.Timis) si la Simpozionul International pentru Tineret, în loc. Simeria Veche (jud. Hunedoara).

 

2004 (A) – În octombrie 2004 începe o munca profesionista în nou înfiintata grupa de scena care realizeaza primul turneu în România 2004 (B) octombrie-noiembrie 2004 cu spectacolul „Coborârea Inannei în Infern”.

 

2005 – Isis Osiris Ensemble face doua turnee în Europa de Vest 2005 (A) , 2005(B) cu basmul „Tom Degetel” si drama mandeeana „Hibil Ziwa – Mesagerul Luminii si Ur unicul Fiu al Întunericului”

– În iulie, la „Simpozionul pentru tineret” de la Simeria Veche se prezinta drama mandeeana.

 

2006 – Isis Osiris Ensemble face în primavara un al treilea turneu în Europa de Vest 2006 (A) , cu acelasi program ca în 2005. (basmul „Tom Degetel” si drama mandeeana „Hibil Ziwa – Mesagerul Luminii si Ur unicul Fiu al Întunericului”)

– Pentru copii se prezinta, de mai multe ori, basmul „Tom Degetel” în sala din strada Visinilor, nr.17 din Bucuresti;

– În toamna se prezinta basmul „Tom Degetel” si drama egipteana „Misterul spatiului ascuns” (ambele în limba româna) într-un turneu prin România. 2006 (B)

 

2007 – La scolile Waldorf din Braila, Rm. Vâlcea, Baia Mare, Iasi si Sibiu s-au tinut de epoci de euritmie in perioada nov. 2006 – febr. 2007, cu sustinerea activa din partea d-lui Christof Wiechert, conducatorul „Sectiunii de Pedagogie a Universitatii Libere de Stiinta Spirituala” de la Goetheanum, Dornach

– Isis Osiris Ensemble sustine doua turnee în Europa de Vest. 2007 (A) , 2007 (B) cu drama egipteana „Misterul spatiului ascuns” si basmul „Noianul apelor”, ambele programe în limba germana.